Следвайте Гласове в ТелеграмВ тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака

...
Следвайте Гласове в ТелеграмВ тези тъжни дни след ужасяващата терористична атака
Коментари Харесай

Румен Радев: Сцените на брутална жестокост в Израел отприщиха вълна от гняв и възмущение по света

Следвайте " Гласове " в Телеграм

В тези тъжни дни след ужасяващата терористична офанзива на Хамас срещу Израел отдаваме своята дълбока респект към паметта на всички почтени жертви. Това сподели президентът Румен Радев в Централната софийска синагога, където се отслужва молитва за мир.

Сцените на брутална свирепост и принуждение, на поругаване на човешкото достолепие отприщиха вълна от яд и отвращение по целия свят, добави той.

Радев изрече съболезнования към всички български евреи, към всички хора от Държавата Израел и по света, изгубили близки и другари в този невиждан по жестокостта си акт. И най-важното, желая да изразя своята откровена вяра, че жителите, взети за заложници, допустимо най-скоро ще се завърнат живи и здрави, добави президентът.

България остро осъжда невижданата офанзива против Държавата Израел и преднамереното ликвидиране на мирни жители, съобщи президентът. По думите му постоянно сме заклеймявали и ще продължим да осъждаме по най-категоричен и хладнокръвен метод тероризма във всичките му форми.

Той означи, че терористичните дейности и насилието не могат в никакъв случай да бъдат оправдани по какъвто и да било метод и за каквато и да била политическа идея.

Нашата цялостна взаимност и съпричастност с Израел се вписва и в подтекста на здравите исторически връзки сред българския и еврейския народ, уточни Радев. Той добави, че България и българският народ към този момент са посочили, че ние сме нетърпими против погазването на най-голямата полезност на този свят – човешкият живот. Преди 80 години ние не допуснахме близо 50 хиляди български евреи да попаднат в лагерите на гибелта и този невиждан акт на избавление ясно показва силата, смелостта, волята, хуманизма на нашия народ, проявени в най-черните дни на човешката история, сподели той.

Според Радев по същия метод и през днешния ден ние сме солидарни с жертвите на тероризма, ориентиран против мирните еврейски жители и сме солидарни с нуждата от тяхната отбрана. Днес душите ни са покрусени от тази нечовешка свирепост и експанзия и дружно с това пораства и убеждението, че насилието, отприщено от Хамас, може да отвори вратата за реализиране на резистентен и обективен мир, който да води към ценене на справедливите аспирации на двата народа, на желанието на народа на Израел и на Палестина да живеят в мир, и, несъмнено, към устрема на цялата интернационална общественост, в това число и България, тъй като няма различен път към бъдещето с изключение на мира, сподели Радев.

По думите му това желае обединените старания на хората, които имат вяра, че животът е висшата човешка полезност. Затова аз имам вяра, че нашата обща молитва, на всички нас, които имаме вяра в тази полезност, ще бъде чута, добави президентът.

Събитието е отклик на еврейската общественост в България и всички другари на Израел и е апел за мир в района след невижданата терористична офанзива против Израел на 7 октомври.

Източници: dnes.dir.bg, dariknews.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР